Opiskelijalle

Onneksi olkoon!

Sinut on hyväksytty opiskelijaksi Ranuan kristilliseen kansanopistoon!

Toivotamme Sinulle menestystä opintoihin sekä antoisaa opistovuotta.

Matkalla valovuoteen -oppaasta saat lisätietoa opistossa opiskelusta ja elämästä.

Opetusta annetaan yhdeksällä eri opintopolulla Opistopäivät alkavat aamuhartaudella. Keskiviikkoisin ja lauantaisin pidetään iltahartaus. Sunnuntaisin järjestetään seuroja ja jumalanpalveluksia.

Koko opiston yhteisiä opistotunteja järjestetään säännöllisesti. Iltaisin on ohjattua vapaa-ajan toimintaa, joka on pääsääntöisesti osa opiskelijakunnan toimintaa.

Opistovuosi kestää 36 viikkoa.

Kansanopiston opetuksen perustana on vapaan sivistystyön periaate, jossa korostuvat omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus. Opiston tavoitteena on edistää opiskelijan monipuolista kehittymistä ja hyvinvointia. 

Opetussuunnitelmat

Aikuisille, ulkomaalaisille ja  Opistovuosi oppivelvollisille koulutuksen paikalliset opetussuunnitelmat  löytyvät ePerusteista.

Ranuan kristillisen kansanopiston  opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan viralliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti on erittäin hyödyllinen ja se toimii virallisena todistuksena opiskeluistasi Ranuan opistossa. 

Kortti oikeuttaa VR:n ja Matkahuollon etuihin, sekä tuhansiin muihin Slice-opiskelijaetuihin halki Suomen. Se kannattaa ottaa käyttöön heti opintojen alkaessa.

Hae opiskelijakorttia

Sinun on mahdollista saada opiskeluusi ja oppimiseesi ohjausta jo ennen opintojesi alkua sekä koko opintojesi ajan. Ohjausta tarjoavat opintopolun ohjaaja, eri ohjauksen asiantuntijat sekä tukipalvelujen henkilöstö. Opiskelun sujuvoittamiseksi kannattaa kysyä neuvoa ja pyytää ohjausta heti, kun jokin asia alkaa mietityttää.

Opintopolun ohjaaja

Jokaiselle opiskelijalle on nimetty opintopolun ohjaaja. Hän ohjaa ja tukee opiskelua kaikissa vaiheissa. Hänen kanssaan perehdyt opintopolkusi opintoihin, oppilaitoksen käytäntöihin ja keskeisiin asioihin opiskelussa.

Opintopolun ohjaajalta voit kysyä neuvoa kaikista mieltäsi askarruttavista asioista. 

Opinto-ohjaaja

Opinto-ohjaaja on henkilö, joka on tukenasi opiskelussa. Yhteisten ohjaustuntien lisäksi sinulla on mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen joka on kahdenkeskistä, luottamuksellista keskustelua opiskelustasi ja muistakin suunnitelmistasi.

Opinto-ohjaajalta saat hyödyllisiä neuvoja opiskelun helpottamiseksi ja tehostamiseksi. Hänen kanssaan voit myös keskustella opiskelusuunnitelmiesi tai henkilökohtaistamissuunnitelmien muuttamisesta sekä pohtia jatko-opintoja ja opiskelun jälkeistä elämää. Opinto-ohjaaja auttaa sinua opiskelusi suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Opintotoimisto

Opiskeluusi liittyvissä käytännön asioissa ja tapaturman sattuessa ota yhteyttä opintotoimistoon.

Opintotoimisto palvelee seuraavissa asioissa:

  • Todistukset
  • Lomakkeet
  • Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset
  • Hyväksilukuhakemukset
Kuraattoripalvelut

Voit olla yhteydessä kuraattoriin, jos jokin asia opiskelussa, arjessa, omassa hyvinvoinnissa tai ihmissuhteissa mietityttää.

Useimmiten opiskelijat haluavat keskustella elämäntilanteestaan, arjen toimivuudesta, jaksamisesta tai erilaisista opiskelun haasteista kuten ajanhallinnasta, aloittamisesta, keskittymisestä, motivaatiosta, stressistä ja jännittämisestä.

Kuraattori

Sanna Laivamaa  040 521 4533
sanna.laivamaa@rakro.fi

Opiskeluterveydenhuolto

Ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon, kun tarvitset apua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat maksuttomia kaikille opistossa opiskeleville  riippumatta heidän asuinpaikastaan.

Terveydenhoitaja

Annastiina sarajärvi 0400 179 153
annastiina.sarajarvi@ranua.fi

Opiston oppilaskunta muodostaa pienoisyhteiskunnan, jossa saadaan valmiuksia yhteiskunnallista toimintaa varten.

Opistoneuvoston ja toimikuntien tehtävänä on edistää oppilaiden yhteistoimintaa, vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista. Toimikunnan keskeinen tehtävänä on myös edistää opistoelämän yhteisöllisyyttä ja tehdä esityksiä niiden lisäämiseksi.

Jokainen opiskelija on jonkin toimikunnan jäsen. Opiskelijat valitsevat toimikuntansa oman suuntautuneisuuden ja kiinnostuksen kohteidensa perusteella. Toimikuntien puheenjohtajista kootaan opistoneuvosto.

Vapaa-aika

Tiiviin opiskelun vastapainona on opiston tiloissa ja ympäristössä mahdollisuus harrastaa ja rentoutua. Halutessaan voi vetäytyä omaan rauhaan asuntolaansa tai hiljaiseen luontoon.

Vapaa-aikana opetustiloja voi käyttää harrastustoimintaan: ompeluun, kudontaan, piirustukseen, maalaukseen, video- ja äänieditointiin tai puutöihin.

Kannustamme opiskelijoita aktiiviseen vapaa-ajan viettoon esimerkiksi musiikin, liikunnan, taiteen ja kokkauksen parissa. Toimikuntien yksi tehtävä on vapaa-ajan toiminnan ja mahdollisten kerhojen suunnittelu. Henkilökunta kuulee mielellään opiskelijoiden toiveita vapaa-ajan vietosta.

Yhteisöllistä asumista koko opiskeluajaksi

Solu on paikka, jossa asut, kun olet opistolla. Siellä voit opiskella, rentoutua, nukkua, syödä ja olla kuin kotonasi. Elät soluelämää 5–8 muun opiskelijan kanssa. 

Opiskelijat ovat yhdessä vastuussa siitä, että luovat ympärilleen kodikkaan ilmapiirin, jossa jokainen voi tuntea, että häntä arvostetaan ja kuunnellaan. Hyvän yhteishengen luomisessa tarvitaan keskustelu- ja yhteistyötaitoja sekä empaattisuutta.

Solukummi

Jokaisella solulla on vastuuaikuinen, joka vierailee säännöllisesti omassa kummisolussaan ja tukee solunsa nuorten elämää.

Vapaa-ajanohjaaja

Tytti Niemelä 040 521 4533
Tytti.niemela@rakro.fi

Erityisoppijoiden asuntolanhoitaja 

Emmalotta Hyyryläinen 040 195 8580
emmalotta.hyyrylainen@rakro.fi

Opintotoimisto

Kuraattori

Terveydenhoitaja