Hakijalle

Hakuopas

Hakuoppaaseen on koottu  vastauksia yleisiin kysymyksiin, tietoa polkujen sisällöistä ja valintakriteereistä sekä ohjeet hakemiseen.

Hae opiskelemaan

Ranuan opisto tarjoaa oppia ja elämyksiä pohjoisesta. Järjestämme koulutusta peruskoulun päättäneille, täysi-ikäisille ja erityistä tukea opinnoissaan tarvitseville.

Voit opiskella Opistovuosi oppivelvollisille -koulutuksessa tai aikuisille suunnatussa koulutuksessa. Opistovuoden aikana voit suorittaa lukion kursseja ja korottaa perukoulun arvosanoja. 

1. Katso avoinna olevat koulutukset ja täytä hakulomake

Hae sinulle sopivaa koulutusta tutustumalla  opistovuosikoulutuksiin ja täytä hakulomake opintopolussa.

2. Täytä hakemuksen lisätietolomake

Täytä opiskelijavalinnan lisätietolomake Wilmassa  26.3.2024 mennessä. 

3. Toimita hakemuksen
liiteet

Huolehdi mukaan tarvittavat liitteet ja toimita ne Wilma-lomakkeella 26.3.2024 mennessä.

Muista toimittaa hakemuksen lisätietolomake ja liitteet, jos

 • haet opiskelemaan
 • haet erityisopintojen polulle koulutuskokeiluun
 • haet harkintaan perustuvassa valinnassa

Lisätietolomake

Kaikki hakijat täyttävät lisätietolomakkeen Wilmassa. Lomakkeella selvitetään hakijan motivaatiota, suuntautuneisuutta ja harrastuneisuutta. Lomake sisältää myös kaikille yhteisiä koulutuksen kohderyhmäkohtaisia kysymyksiä. Suosittelemme kopioimaan kysymykset jollekin muulle alustalle (esim. tekstitiedostoon), kirjoittamaan vastaukset ja kopioimaan ne sitten oikeisiin kohtiin lisätietolomakkeeseen. Vastaukset lähetettyäsi et enää pääse muokkaamaan niitä. Lisätietolomakkeen täyttäminen on edellytys valituksi tulemiselle.

Liitteet

Ennakkotehtävät
Toimita ennakkotehtävä, jos hait kuvataiteen-, teknisen- ja teknologian-, tekstiilityön- sekä viestintä- ja ilmaisupoluille. Ennakkotehtävien ohjeet löydät polkujen  valintaperusteet otsikon alta.

Mahdolliset työ- ja osallistumistodistukset
Lisätietolomakkeella pyydetyt mahdolliset työ- ja osallistumistodistukset.

 • Kotitalouspolku: todistus kokki- tai leivontakerhon ohjaamisesta tai kesätöistä tai TET-jaksosta elintarvike- tai ravitsemusalaan liittyvässä työpaikassa
 • Kuvataidepolku: todistus lasten ja nuorten kuvataidekoulutuksesta
 • Liikunta- ja hyvinvointipolku: todistus liikuntakerhon ohjaamisesta tai kesätöistä tai TET-jaksosta hyvinvointiin liittyvässä yrityksessä
 • Luonto- ja eräpolku: todistus metsästyskortista
 • Tekstiilipolku: todistus käsityökerhon vetämisestä tai kesätöistä tai TET-jaksosta käsityöalan yrityksessä
 

Harkintaan perustuva valinta
Mikäli hait harkintaan perustuvassa valinnassa, toimita lisätietolomakkeen ja muiden liitteiden lisäksi harkintaan perustuvan valinnan liitelomake.

Harkintaan perustuvan valinnan ja erityisopintojen polun muut liitteet

 • Mahdollinen erityistuen suunnitelma kuten HOJKS tai HOKS
 • Mahdollinen terveydentilaa tai toimintakykyä kuvaava asiantuntijalausunto, mikäli tuen tarve  opinnoissa johtuu terveydellisistä syistä tai muusta toimintarajoitteesta.
 • Asiantuntijan laatima ajantasainen lausunto tai selvitys tuen tarpeesta opinnoissasi. Liite voi olla esimerkiksi joku seuraavista vaihtoehdoista:
  • peruskoulussa laadittu HOJKS, tehostetun tuen oppimissuunnitelma, siirto-HOJKS tai muu tiedonsiirtolomake, pedagoginen selvitys
  • opinto-ohjaajan, erityisopettajan tai opiskeluhuollon lausunto
  • HOKS, erityisen tuen suunnitelma
  • terveydentilaa ja toimintakykyä kuvaava lääkärin B- tai C-lausunto, mikäli tuen tarve opinnoissa johtuu terveydellisistä syistä
  • psykologin tai terapeutin lausunto
  • toimintakykyarvio, kuntoutusselvitys
  • kuntoutus- tai palvelusuunnitelma
 

Toimita liitteet Wilman lomakkeella

Yhteishaussa voidaan ottaa opiskelijoita koulutuksiin myös harkinnan perusteella. Tällöin päätös opiskelijaksi ottamisesta tehdään valintapistemääristä riippumatta. Harkintaan perustuvan valinnan syitä voivat ovat

 • oppimisvaikeudet

 • sosiaaliset syyt

 • koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet

 • opintoihin riittämätön kielitaito.

Koulutustarpeet ja edellytykset suoriutua opiskelusta arvioidaan ja otetaan huomioon, kun valintapistemäärästä poiketaan. Hakija saatetaan haastatella, mikäli herää kysymyksiä hakijan perusteluista.

Harkintaan perustuvan valinnan ohje

 • Jos hakija haluaa tulla huomioiduksi myös harkintaan perustuvassa haussa, hän klikkaa ”kyllä” Wilman lisätietolomakkeen harkintaan perustuvan valinnan kysymyksessä ”Haluan tulla huomioiduksi harkintaan perustuvassa valinnassa”. 
 • Harkintaan perustuvan valinnan lomake liitteineen on toimitettava  26.3.2024 mennessä 
 • Harkintaan perustuvan valinnan työryhmä käsittelee hakemukset oppilaitoksessa.
 • Hakijoille ei erikseen ilmoiteta valinnasta harkintaan perustuvassa haussa, vaan hakija saa tiedon opiskelupaikasta samaan aikaan kuin muutkin hakijat.

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 27.6.2024, jotta et menetä sinulle varattua opiskelupaikkaa. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit ottaa opiskelupaikan vastaan. Vaihtoehtoisesti voit ottaa opiskelupaikan vastaan kirjautumalla Opintopolun Oma Opintopolku -palveluun. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen (esim. verkkopankkitunnukset).

Sinun ei tarvitse lähettää opistolle ilmoitusta paikan vastaanottamisesta tai sen perumisesta. 

Opiskelupaikkansa vahvistaneille lähetetään opistolta elokuun alussa erillinen tervetulokirje, joka sisältää lisätietoa opistovuoden käytännön asioista.

Opistovuosi alkaa sunnuntaina 25.8.2024. Lisätietoa opistoelämästä saat opiston nettisivuilta.

 • Kevään yhteishaun hakuaika on 20.2.- 19.3.2024.
 • Hakemuksen liitteiden toimitus 26.3.2024 klo 23:59 mennessä.
 • Valintojen tulokset julkaistaan aikaisintaan 13.6.2024.
 • Opiskelupaikka otetaan vastaan viimeistään 27.6.2024.
 • Varasijat ovat voimassa 16.8.2024 asti.

Miten opistoon voi hakea harkinnanvaraisesti – vai voiko?
Opistoon voi hakea harkinnanvaraisesti.  Harkinnanvarainen haku tehdään lisätietolomakkeella opiston Wilmassa. Harkinnanvaraisen haun liitteet toimitetaan opistolle sähköisesti. Lisätietoa saat tältä sivulta kohdasta harkintaan perustuva valinta.

Yhteishaku ilmoittaa, että minulta puuttuu liite. Olen kuitenkin täyttänyt lisätietolomakkeen ja muita liitteitä ei hakukohteisiini tarvita. Missä vika?
Liitepyyntö näkyy, koska hakuun liittyy lisätietolomake. Täppä ei kuitenkaan poistu, vaikka täyttäisi lisätietokyselyn. Opintopolku ja opiston Wilma eivät keskustele keskenään.

Mistä löydän lisätietolomakkeen?
Lisätietolomake on opiston Wilmassa. Linkki siihen löytyy tämän sivun kohdasta näin haet opistoon. Sama linkki on myös Opintopolussa kaikkien hakukohteiden lisätiedoissa. Lisätietokyselyn osoite löytyy myös Hakuoppaasta. 

Voinko hakea useampaan opistoon tai useammalle eri polulle?
Voit halutessasi hakea useammalle eri polulle ja useampaan sisaropistoon, yhteensä enintään seitsemään hakukohteeseen. Valitse kuitenkin huolellisesti hakujärjestys, sillä ylimmistä toiveista voit saada lisäpisteitä. Hakija valitaan yhteishaussa ylimpään hakutoiveeseen, johon hänen valintamenestyksensä riittää. Hakijan alemmat hakutoiveet peruuntuvat automaattisesti. Hakija voi olla varasijalla ylempiin hakutoiveisiinsa.

Onko opistoon vaikea päästä muusta kuin ykköshakutoiveesta?
Ei välttämättä. Jos ensimmäiseen hakutoiveeseesi on paljon hakijoita etkä pääse sille, toiseen tai kolmanteen hakutoiveeseen voi olla vähemmän hakijoita tai voit olla muuten vahvemmalla niissä. Huomioithan silti, että jos haet yhteishaussa Ranuan opistoon ensimmäisenä hakutoiveena, saat kaksi lisäpistettä. Toisesta hakutoiveesta saat yhden pisteen.

Jos hakemuksen tekee koulussa, pystyykö sitä enää myöhemmin muokkaamaan? Yhteishakujärjestystäsi voit muokata haun loppuun saakka. Wilman lisätietolomakkeen voit tehdä vain kerran. Vastauksia ei voi enää muokata lähettämisen jälkeen. Varaa siihen siis kunnolla rauhallista aikaa.

Jos polulle kysytään arvosanoja, onko kyse joulu- vai päättötodistuksen arvosanoista?
Päättötodistuksen arvosanoista, jotka saadaan suoraan valtakunnallisesta opinto- ja tutkintorekisteristä. Sinun ei siis tarvitse itse kirjata niitä hakemukseen. Jos samasta aineesta on useampi arvosana (esim. pakollinen ja valinnainen), parempi huomioidaan.

Mille poluille vaaditaan ennakkotehtävä? Kuvataidepolulle, tekstiilipolulle, teknisen työn ja teknologian polulle sekä viestintä- ja ilmaisupolulle. Huomaathan, että ennakkotehtävä on motivaation mittari: jos olet valmis näkemään hieman vaivaa päästäksesi opiskelemaan haluamiasi asioita, sovit ehkä hakemallesi polulle. Tartu tehtävään rohkeasti! Tarkemmat tehtäväkuvaukset Kuvataiteen-, teknisen- ja teknologian– sekä viestintä- ja ilmaisupoluille.

Voiko opistossa suorittaa lukion kursseja?
Opistossa voi suorittaa valinnaisina 1 – 8 lukion kurssia. Tutustu opiston opetussuunnitelmaan.

Hakijapalvelut

Hakijapalvelumme auttaa kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa.