Arkea, juhlaa ja vieraanvaraisuutta
Kotitalouden opintopolulla keskitytään taitoihin, joita kaikki tarvitsevat elämässään. Hyvä ruoka on arkea, juhlaa ja vieraanvaraisuutta. Se tuottaa iloa ja terveyttä itselle ja läheisille.
Kotitaloustunneilla valmistetaan ruokaa ja leivonnaisia sekä perinteisin että uusin ohjein. Opiskelijat saavat suunnitella ja toteuttaa omia ateriakokonaisuuksia ja valita leivottavia leivonnaisia. Tunneilla saa tutustua uusiin makuihin, kokeilla, harjoitella, onnistua ja epäonnistua. Jokaisella tunnilla saadaan aikaan jotain valmista. Tulokset nautitaan yhdessä katetussa pöydässä.
Kotitalouspolulla tehdään juhlia itselle ja toisille. Myyjäisten ja tapahtumien alla urakoidaan porukalla myytävää ja herkkuja ison joukon iloksi. Uudistetussa opetuskeittiössä on mukava ja sujuva työskennellä.
Polulla voi pohtia, voisiko ruuasta saada itselleen ammatin. Lukuvuoden aikana jokainen pääsee kurkistamaan myös laitoskeittiön toimintaan. Lisäksi kotitaloudessa opitaan kodin puhtaanapitoa ja pyykkihuoltoa.
Opintokokonaisuuden tavoitteena on saavuttaa hyvät käytännön taidot kotitalouden hoitamiseen huomioiden samalla oma ja läheisten hyvinvointi kestävällä tavalla. Myös oppimisen ja tekemisen ilo ovat tärkeitä kotitalouspolun tavoitteita.
Kenelle
Sopii kaikille, jotka haluavat kehittyä maukkaan ja monipuolisen ruoanvalmistuksen ja leivonnan osaajiksi.
Opistoyhteisössä ollaan kiinni elämässä
Opistossa opiskellaan yhteisöllisesti ja elämyksellisesti eri poluilla. Pohjoinen luonto tarjoaa rikkaan ja monipuolisen oppimisympäristön, jossa arki ja oppiminen kietoutuvat luontevasti yhteen.
Opintojen sisältö ja rakenne
Kaikille yhteisiä opintoja ovat opistotunnit, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita ja hyvinvointiteemoja. Opintoihin kuuluu myös viikonloppuisin järjestettäviä teemapäiviä (aiheina esim. ammatinvalinta ja arjen taidot) sekä aktiivinen opiskelijakuntatoiminta ja siihen liittyvä toimikuntatyöskentely.
Opintovuoteen sisältyy viikon mittainen työssäoppimisjakso. Myös yhteisöllinen asuntolaelämä on tärkeä osa oppimista, jossa harjoitellaan vastuunkantoa ja itsenäisen asumisen taitoja.
Yhteisten opintojen lisäksi opiskellaan polun omia aineita:
Syksyn opinnoissa vahvistetaan peruskoulussa opittuja kotitalouden taitoja. Opiskelijat harjoittelevat leivontaa ja ruoanvalmistusta, aterioiden suunnittelua ja tarjoilua. Opinnoissa tutustutaan ravitsemuksen merkitykseen, kestävään kuluttamiseen ja suomalaisen sekä kansainvälisen ruokakulttuurin perinteisiin.
Työskentely on käytännönläheistä yhdessä tekemistä, joka kehittää vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja.
Kevään opinnoissa perehdytään juhlien järjestämiseen, erityisruokavalioihin ja kestävään taloudenpitoon. Harjoitellaan pyykinhuoltoa, siivousta ja ruoanvalmistusta hygieniavaatimusten mukaisesti. Opinnoissa yhdistyvät käytännön työ, suunnittelu ja luova tekeminen – oman elämän ja kodin hallinnan taitoja vahvistaen. ompelukoneen ja saumurin käyttö, kodintekstiilien korjaus sekä yksinkertaisen vaatteen suunnittelu ja ompelu. Opiskelijat voivat myös tehdä vaatteen printtikuvion tulostinleikkurilla. Opinnot kehittävät kädentaitoja ja opettaa huoltamaan ja korjaamaan omia vaatteita kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
- Kotitalous
- Kotitalouden ompelutaidot
- Uskonto
- Matematiikka
- Englanti
- Puheviestintä
Opiskelija voi lisäksi valita omaa osaamistaan ja kiinnostustaan tukevia valinnaisia opintoja, kuten liikuntaa, musiikkia, kuvataidetta, luonnossa liikkumista tai yrittäjyyttä.
Koulutuksen rakenne ja henkilökohtainen opiskelusuunnitelma
Koulutus perustuu Opetushallituksen laatimiin opetussuunnitelman perusteisiin. Niiden pohjalta on laadittu opiston omat paikalliset opetussuunnitelmat, joihin sisältyy myös tekstiilityön polun opetussuunnitelma.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan heti opintojen alussa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS). HOPSiin kirjataan opiskelijan yksilölliset tavoitteet ja kehittymisen painopisteet sekä häntä varten suunnitellut ohjaus- ja tukitoimet. Suunnitelmaa päivitetään opiskelijan ja polkuohjaajan kanssa opintojen edetessä.
Tämä polku on suunnattu sinulle, joka olet kiinnostunut syventämään osaamistasi ja painottamaan opintojasi juuri tähän aiheeseen.
Valinnassa painotetaan opiskelijan motivaatiota ja kiinnostusta haettavaa polkua kohtaan. Arvostamme myös harrastuneisuutta ja aiempaa kokemusta polun teemoihin liittyen.
Tutustu tarkemmin hakemiseen ja valintaperusteisiin erillisellä sivulla: Hakuohjeet ›
Polkuohjaaja
- Tuuli Gustafsson
- tuuli.gustafsson@rakro.fi