Kotitalouspolku

Arkea, juhlaa ja vieraanvaraisuutta

Kotitalouden opintopolulla keskitytään taitoihin, joita kaikki tarvitsevat elämässään. Hyvä ruoka on arkea, juhlaa ja vieraanvaraisuutta. Se tuottaa iloa ja terveyttä itselle ja läheisille.

Kotitaloustunneilla valmistetaan ruokaa ja leivonnaisia sekä perinteisin että uusin ohjein. Opiskelijat saavat suunnitella ja toteuttaa omia ateriakokonaisuuksia ja valita leivottavia leivonnaisia. Tunneilla saa tutustua uusiin makuihin, kokeilla, harjoitella, onnistua ja epäonnistua. Jokaisella tunnilla saadaan aikaan jotain valmista. Tulokset nautitaan yhdessä katetussa pöydässä.

Kotitalouspolulla tehdään juhlia itselle ja toisille. Myyjäisten ja tapahtumien alla urakoidaan porukalla myytävää ja herkkuja ison joukon iloksi. Uudistetussa opetuskeittiössä on mukava ja sujuva työskennellä.

Polulla voi pohtia, voisiko ruuasta saada itselleen ammatin. Lukuvuoden aikana jokainen pääsee kurkistamaan myös laitoskeittiön toimintaan. Lisäksi kotitaloudessa opitaan kodin puhtaanapitoa ja pyykkihuoltoa. 

Opintokokonaisuuden tavoitteena on saavuttaa hyvät käytännön taidot kotitalouden hoitamiseen huomioiden samalla oma ja läheisten hyvinvointi kestävällä tavalla. Myös oppimisen ja tekemisen ilo ovat tärkeitä kotitalouspolun tavoitteita.

Kenelle

Sopii kaikille, jotka haluavat kehittyä maukkaan ja monipuolisen  ruoanvalmistuksen ja leivonnan osaajiksi.

Köksä ella
Köksä Paulus

Hakija voi saada opiskelijavalinnassa  yhteensä 24 pistettä.Tasapisteissä ratkaisevat polkukohtaiset pisteet. Kotitalouden polulla pisteet muodostuvat seuraavista tekijöistä:

1. Kaikille yhteiset kysymykset  (0–8 pistettä). Opistokelpoisuuden ja koulutuksen kohderyhmään kuulumisen selvittäminen.
2. Polkukohtaiset valintaperusteet (0–16 pistettä)

  • Hakutoivejärjestys yhteishaussa (0–2 p):
    – Tämä polku ensimmäisenä hakukohteena (2 p), tämä polku toisena hakukohteena (1 p)
  • Motivaatio, harrastuneisuus ja suuntautuneisuus (0–9 p) 
  • Kotitalouden arvosana (0–5 p)

 

Lisäksi opistoon voidaan valita harkintaan perustuvalla valinnalla. Katso lisätietoja kohdasta Hakijalle → Harkintaan perustuva valinta. 

Polulle voivat hakea oppivelvollisuutta suorittavat nuoret.

Hakuohjeet

Oppivelvollisuusikäisten koulutus toteutetaan Opetushallituksen laatimien opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.

Lue lisää. 

Paikalliset opetussuunnitelmat

Kotitalouden polun  opetussuunnitelma

Opistoyhteisössä ollaan kiinni elämässä. Opistossa opiskellaan yhteisöllisesti ja elämyksellisesti eri opintopoluilla. Pohjoinen luonto tarjoaa rikkaan oppimisympäristön.

Lue lisää

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Koulutuksen aloittavalle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, johon kirjataan yksilölliset koulutusta ja kehittymistä koskevat tavoitteet sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot. Sitä päivitetään opiskelijan ja opintopolku ohjaajan kanssa opintojen edetessä.

Polkuohjaaja